Faasid ja faasisiirded

Faasisiire- aine üleminek ühest faasist teise

aurustumine- vedeliku muutumine gaasiks.Keha temperatuur püsib muutumatuna kuni kogu vedelik on aurustunud.

kondenseerumine- gaasi muutumine vedelikuks


härmatumine- veeaur muutub tahkeks ilma, et veeaur läbiks vedelat faasi

sublimeerumine- faasisiire, kus aine tahke faas muutub gaasiliseks faasiks. Toimub kindla ainele omasel rõhust sõltuvalt sublimatsioonitemperatuuril. Protsessi käigus neeldub energia. Vajaliku soojushulga saab aine kas ümbritsevalt keskkonnalt või iseenda jahtumise arvel.

Sulamistemperatuuri sõltuvus rõhust- 3 linki rõhust





1joonis või graafik


Rõhu vähenemisel hakkab jää sulamistemperatuur aeglaselt kasvama

Kasutatud kirjandus:


Dewari anum- Dewari anumat kasutatakse vedeliku lämmastiku hoidmiseks 

Allajahutatud vedelikud-  näiteks pigi, 
klaas, paljud polümeerid, pehmenevad ja muutuvad voolavaks aeglaselt üle laia 
temperatuurivahemiku, kusjuures ekstra on sulamis-soojust nende puhul peaaegu võimatu 
märgata: temperatuur tõuseb enam-vähem ühtlase kiirusega, kui juurdeantav võimsus on 
konstantne. Metastabiilne seisund, mis on kineetiliselt (mitte termodünaamiliselt) 
stabiliseerunud. 


Süsihappelumi ja teised mitte H2O jääd- Süsihappegaas külmunud olekus ja lumestatud kujul, saadakse temperatuuri viimisel alla antud gaasi külmumispunkti, kasutatakse tulekustutamisel ja meditsiinis.
Kuivjää (tahke süsinikdioksiid ehk E 290) külmutab toiduained kiiresti. Seda võib kasutada ka toiduainete jahutamiseks ja jahedalt säilitamiseks. Kuivjää muutub otse tahkest olekust gaasiliseks ning erinevalt tavalisest jääst aurustub ilma jälgi jätmata.Kuivjääd saab kasutada mitmeti. Toiduainetööstuses, liha- ja ka pagaritööstuses segatakse kuivjääd hakklihasse ja taignamassi, mille kuivjää jahutab kiiresti nõutud temperatuurini. Kuivjää on nõutud HoReCa sektoris, kuna see aitab pakutavaid toite ja jooke korralikult jahutatuna hoida.
Kodus on kuivjääst abi külmikut sulatades. Seda võib kasutada ka dekoreerimiseks, näiteks udu tekitamiseks. Efektsed ja nõiduslikult auravad kokteilid saab valmistada kuivjää abil spetsiaalsetes Space Cup topsides.
Kuivjää temperatuur on väga madal, -79 ºC. Seetõttu tuleb kuivjää käsitsemisel alati kanda kaitsekindaid. Ära pane kuivjääd kunagi suhu! Ülikülm temperatuur võib tekitada tõsiseid külmakahjustusi.

kuiv jää- saamine, kasutamine- Kuiva jääd kasutatakse tihti jahutajana, see on suhteliselt odav. Väga mugav on asjaolu, et kuiva jää sublimeerumisel ei jää järele vedelikku, kuna ta sublimeerub gaasiks. Seda kasutatakse laborites,transportimisel toiduainete säilitamisel ja laevanduses. Süsihappegaasi üks suurimaid kasutusalasid on survepesu.

Kasutatud kirjandus:

  • http://gt.inkblue.net/bioloogiline%20fyysika/Friedberg%20ja%20Laisk/Ptk%209%20Tahkised.pdf
  • http://www.aga.ee/international/web/lg/ee/like35agaee.nsf/docbyalias/nav_leisure_dryice

No comments:

Post a Comment